peet.punt.nl
Laatste artikelen

Reacties
Blogrevival-week. Verrek. Zijn er dan zoveel blogs op sterven na dood? Het mijne leidt in ieder geval al een tijdje een sluimerend bestaan. Maar kennelijk ben ik niet de enige.

De oorzaak is in mijn geval voornamelijk het gemakzuchtige Twitter. Waarom in zoveel woorden zeggen wat je ook in 140 tekens kwijt kunt? Snel is tegenwoordig het devies, en kennelijk ben ik ervoor gevallen. Maar waarom?

Mijn hele internetgebruik is onderhevig aan dit hap-snap-gedrag. Zelden kan ik het geduld opbrengen om langer dan een halve minuut op een pagina te blijven, al wil ik nog zo graag weten wat er staat. Ik lijk me te vervelen, en klik een nieuw tabje open, kennelijk alweer op zoek naar iets nieuws. Zo staan er momenteel in mijn Google Chrome maar liefst 18 tabjes open. Allemaal dingen die ik van mezelf nog moet bekijken of uitlezen. En ook tijdens het schrijven van dit stukje was ik ineens bezig in mijn mail-tabje, waarna ik doorklikte naar nu.nl. Pas daar besefte ik dat ik was afgeleid. Waarom deed ik dat? Wat gebeurt hier? Ben ik een informatieverslaafde, die iedere impuls volgt? Want zo voel ik me soms. En een prettig gevoel is het allerminst. Het staat haaks op datgene waar mensen zich meestal het beste bij voelen: geconcentreerd in iets opgaan, een product onder je handen zien ontstaan, en aan het eind van de periode een voldaan gevoel hebben over datgene wat je hebt gemaakt.

Ik ben wel eens bang dat ik het allemaal verleer. Dagboekschrijven doe ik al jaren niet meer, en nu is ook al het blog naar de maan.

Op een dag zal ik vergeten zijn waarom ik wilde schrijven. En de stap die daarop volgt, is dat ik niet meer redeneer en produceer, alleen nog maar reproduceer en consumeer. De perfecte 21e-eeuwse wereldburger.

Maar kennelijk is niet alles verloren. Dit stukje telt aanzienlijk meer dan 140 tekens. Wie weet doe ik het morgen weer ;-)

Lees meer...   (5 reacties)
  (6 reacties)
Van het nieuwe album: Teargarden by Kaleidyscope! (ja, kaleidYscope, echt...)

Lees meer...   (2 reacties)
Ik heb onlangs weer eens moeten ondervinden wat ik eigenlijk al heel lang weet: meer dan drie dagen werken per week hou ik over het algemeen niet vol. Ik heb de resterende dagen hard nodig om alles weer 'op een rijtje te zetten': m'n hoofd leeg te laten lopen van alles wat er zich in opgehoopt heeft (vooral visuele indrukken en verhalen van mensen), tijd voor mezelf te hebben, mijn eigen schema te bepalen. Doe ik dat niet, dan rijst het stressniveau de pan uit. Niet omdat het werk zo stressvol is, maar omdat ik anders niet meer weet waar ik ben, en mijn gevoel mijlenver achter de gebeurtenissen aanholt; omdat ik me anders verstikt voel en geen ademruimte heb. Mijn vrije dagen zijn dan ook gereserveerd voor "niets doen": lezen, internetten, klusjes in huis, lekker rommelen in de tuin. Bij voorkeur trek ik er niet al te veel op uit, en heb ik geen afspraken. Ik wil liefst ook niet gebeld worden voor iets onverwachts leuks - daar heb ik een bloedhekel aan. Vrije dagen zijn vrij. Pak ze vol met uitjes, picknicks en andere leuke dingen en ik ben gesloopt.
(Boy, do I sound grumpy. Ik ben anders toch best wel aardig, hoor... )
 
Misschien val ik toch meer onder de noemer "hooggevoelig" dan ik vermoedde. Ik had het begrip al eens verkend, maar vond dat het niet echt op mij sloeg: ik vind mezelf niet vreselijk goed met mensen, ik voel me niet snel "overprikkeld", ik ben niet de rust zelve, ik hou van lekker hard rockende gitaren, ik heb geen affiniteit met new age, of ervaringen die grenzen aan het paranormale... en zo nog wat clichés. Want uiteindelijk heeft natuurlijk niemand alle in de lijstjes genoemde eigenschappen, en zijn we naast een aantal gemene delers vooral heel erg verschillend. En dus sta ik weer open voor de gedachte en doe er mijn voordeel mee, al zal ik nooit helemaal aan de term "hooggevoeligheid" wennen.
 
Inmiddels ben ik door schade en schande wijs geworden, want tot nu toe had iedere poging van mijn kant "gewoon" met de rest mee te doen een (bijna-) burnout, of depressie-met-angstaanvallen als gevolg. En iedere keer dacht ik dat het aan de specifieke omstandigheden lag. Nu denk ik eindelijk dat er ook een rode draad is. Mijn geest wil heel veel, is haast onverzadigbaar, maar mijn gestel kan dat dus helaas gewoon niet hebben - tenzij in gedoseerde vorm. Wennen dus, en proberen niet al te jaloers te zijn op mensen die hun dagen vrolijk helemaal volscheppen, of met vijf uur slaap per nacht toekunnen (en zo in korte tijd veel meer kunnen produceren - grmbl!).
 
Ik probeer mezelf dus maar voor te houden dat we in een van de vele mogelijke scenario's leven: toevallig hebben de snelle jongens in deze marktmaatschappij de macht, en bepalen zij dus de norm, maar het had ook anders kunnen zijn, en dan was aandacht, slow life en kwaliteit wellicht gewaardeerd boven snelheid en financieel gewin. De norm is relatief.
Lees meer...   (15 reacties)
Dag lezers,
 
Sorry, maar ik zit tegenwoordig meer op Facebook dan hier - gemakzucht denk ik, ofzo. Ik heb een nieuwe baan in Amsterdam en vind het erg leuk, maar het is wel vier dagen en ik moet forensen, dus het kost wat meer energie. Gelukkig krijg ik er ook vanalles voor terug, en ben ik weer lekker inhoudelijk bezig. En, heel passend bij mij, het is natuurlijk weer een heel nieuw vakgebied...
 
Meel me op puntpeet@gmail.com als je mijn facebook-linkje wilt. I don't do Hyves, ik weet niet precies waarom - toen ik het voor het eerst zag vond ik het echt oerlelijk en begreep ik niet wat je ermee kon. Nu heb ik Facebook en LinkedIn en vind ik het wel weer genoeg
 
Groetjes,
Peet
 
PS: Hieronder een leuke ironische kijk op de vorige Grote Crisis, van de hand van Annie M.G. Schmidt. Ik moest er erg om grinniken
Lees meer...   (15 reacties)
"Goddank, er komt weer schaarste"
 
Tekst: Annie M.G. Schmidt, Muziek: Harry Bannink
Uit de musical: Wat een planeet 

Goddank, er komt weer schaarste, er komt weer tekort.
Terug naar de armoe en het lege bord.

Ach, de poezie van m'n schamele jeugd.
Het vee dat terugging naar de stal
De peppels langs de vaart
En aan de bleke kim een rij wilde ganzen
Of wat waren het

'k Zie m'n oude blinde moeder, in d'r blauwgeruite schort
En m'n ouwe dronken vader bij de pan met gort.

In de verte werd het varken gekeeld door ome Sjoerd
Balkenbrij, arrepels met zwoerd.
'n Feest, kom daar nou es om

Achttien kinderen gebaard in de plaggenhut,
Waarvan negen zijn verdronken in de regenput

Ja, dat was het helemaal.

En nu, Camembert en patrijs en likeurbonbons
Alles trommelgarant, ales vol met champignons
Bah, bah, bah, bah, bah, bah.

Stikkend in de zalm en pate met malaga
En de diepvries a la creme en de paprika.
Wij arme misdeelden. Ik walg van de weelde.
Ik walg van de wijn en de kaasfondue
En ik walg van Wina Born in de Avenue
't Zit me allemaal tot boven in de strot
En ik bid: O God
Geef me de gruwel met krenten weer
En de sappige worm in me juttepeer
En in plaats van de Berend-Boudewijnkwis
Een preek over hel en verdoemenis

Goddank, er komt weer schaarste, er komt weer tekort.
Terug naar de balkenbrij, terug naar de gort,
Met bessensap, mmmmmmm.

Aaaach, de poezie,
Achttien kinderen gebaard, waarvan negen nog in leven
Maar de wasketel viel om en toen waren er nog zeven

En de winterhanden van m'n zieke zuster Aag,
Die 'n miskraam kreeg bij de ligusterhaag
Bij de plaggenhut.
Ja, dat was het helemaal
Een feest, kom daar nou es om
Torremolinos
Neckermann

Wij arme misdeelden, ik walg van de weelde.
Geef me de walmende olielamp weer
En de turf en de schapenschurft, o Heer,
En de eerlijke kraamvrouwenkoorts enzovoorts
Enzovoorts enzovoorts enzovoorts
Geef me de ontbering
En de vliegende tering
En de bijbel als enige tijdpassering
En kaantjes

Goddank, er komt weer schaarste
Er komt weer tekort
Terug naar de armoe en het lege bord
Weg met de taart en de ruimtevaart
Weg met de auto en terug naar het paard
Terug naar de gort
Want dat was het helemaal
Terug naar het stempellokaal 3x

Lees meer...   (1 reactie)
Mocht u zich morgen vervelen: 11 oktober is nu toevallig eens

Internationale Coming Out-dag,
én Landelijke Archiefdag.

(Dus mocht u nog een homosexuele politiearchiefbeheerder weten die al jaren in de kast zit, haal 'm er dan zo snel mogelijk uit! )Bent u wel eens uit de kast gekomen om iets te vertellen dat in uw omgeving eigenlijk taboe is?
Lees meer...   (2 reacties)
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Categorieën
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl